Česká kuchyně

 

Česká kuchyně je spřízněná s německou (zejména pak bavorskou) a rakouskou kuchyní. Naproti italské kuchyni není tolik zdravá a na trávení dosti těžká. Česká kuchyně je velmi výrazně ovlivněna polohou České republiky. Česká republika má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, bobulí, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček.

Polévky

Důležitou součástí české kuchyně a tradičního stravování je polévka. Nejčastěji vývary s různými vložkami či zavářkami a přidáním upravené zeleniny a rostlinného koření. Často jsou připravovány polévky zahuštěné, luštěninové a s podílem masa, uzeniny nebo drobů, které jsou podávány i jako samostatné jídlo s pečivem. Tradiční polévky: bramborová, česnečka, gulášová, dršťková, fazolová, zelná s klobásou, hovězí s játrovými knedlíčky a nudlemi, kulajda.

 

Hlavní jídla

U hlavních jídel dominuje jídlo z masa, hlavně vepřové, hovězí a drůbež. Oblíbeny jsou i pokrmy z mletého masa, sladkovodní ryby, králík a zvěřina.
Tradiční pokrmy: vepřový řízek, vepřo knedlo zelo, pečené vepřové maso, různé guláše, smažený kapr, pečená sekaná.

Nezastupitelnou úlohu v české gastronomii hrají omáčky, často velmi hutné a výživné s použitím smetany. Jako základ se používá bešamel, někdy je místo něj na zahuštění použita jíška. Tradiční omáčky: koprová, houbová, rajská, smetanová, svíčková, s paprikou. Jako příloha k masu se v české kuchyni používá různě tepelně upravené zelí, kapusta a špenát, dále všechny běžné přílohy (těstoviny, brambory, rýže) a českou specialitou jsou knedlíky , které se připravují nejčastěji z obilné mouky s přidáním nakrájené housky (houskové knedlíky), nebo (bramborové knedlíky) z uvařených brambor, mouky a krupice.

V restauracích je nejoblíbenějším jídlem smažený sýr, hovorově „smažák“, dále pak utopenci a nakládaný hermelín.

Podle sezónní dostupnosti jsou v české kuchyni připravována i jídla zeleninová (smažený květák, lečo s vejci), velkou tradici mají pokrmy z lesních i pěstovaných hub a také sladká jídla s ovocem a moučníky.

Z ovoce se kromě běžných druhů pěstují také meruňky a broskve. V české kuchyni se také používá mák a povidla.

Český kapr, chovaný převážně v jižních Čechách, je slavný a exportuje se i do zahraničí. Na Vánoce se jí kapr (v některých rodinách řízek) a bramborový salát, peče se cukroví.

Nápoje

Láhvové pivo Pilsner Urquell

České pivo má lahodnou chuť a skvěle se hodí k české kuchyni. České pivo je světoznámé a má dlouhou tradici. Nejznámější je Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell) a Budějovický Budvar. Před rokem 1990 bylo v České republice nesčetně pivovarů, jejich počet se do dnešní doby drasticky snížil. Dnes již existuje jen několik málo velkých pivovarů. Česko obsazuje tradičně přední příčky ve spotřebě piva na osobu v celosvětovém srovnání.

Vedle chmele (Žatec)ko se v Česku pěstuje i vinná réva, a to zejména na jižní Moravě (např. Velké Pavlovice, Valtice, Čejkovice), ale i v Čechách (např. v Mělníce nebo na ekofarmě v Chrámcích na Mostecku).

Typická jídla a speciality české kuchyně

  • makové vdolky
  • koláče
  • hovězí na smetaně (na divoko – svíčková)
  • škubánky
  • dukátové buchtičky s krémem
  • houskový, bramborový a chlupatý knedlík
  • vepřová pečeně, houskový knedlík, dušené zelí
  • plněné ovocné knedlíky (meruňkové, švestkové, jahodové)
  • dršťková polévka
  • tlačenka
  • bramborová polévka
  • bramborák
  • žemlovka
  • bublanina
  • buchty
  • povidla
  • znojemské okurky
  • nakládaný hermelín
  • utopenec
  • olomoucké tvarůžky
nápoje
  • pivo (plzeňského typu)
  • slivovice
komerční produkty
  • Kofola
  • Becherovka