Česká kuchyně
Česká kuchyně je spřízněná s německou (zejména pak bavorskou) a rakouskou kuchyní. Naproti italské kuchyni není tolik zdravá a na trávení dosti těžká. Česká kuchyně je velmi výrazně ovlivněna polohou České republiky. Česká republika má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, bobulí, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček.
Polévky
Důležitou součástí české kuchyně a tradičního stravování je polévka. Nejčastěji vývary s různými vložkami či zavářkami a přidáním upravené zeleniny a rostlinného koření. Často jsou připravovány polévky zahuštěné, luštěninové a s podílem masa, uzeniny nebo drobů, které jsou podávány i jako samostatné jídlo s pečivem. Tradiční polévky: bramborová, česnečka, gulášová, dršťková, fazolová, zelná s klobásou, hovězí s játrovými knedlíčky a nudlemi, kulajda.
Hlavní jídla
U hlavních jídel dominuje jídlo z masa, hlavně vepřové, hovězí a drůbež. Oblíbeny jsou i pokrmy z mletého masa, sladkovodní ryby, králík a zvěřina.
Tradiční pokrmy: vepřový řízek, vepřo knedlo zelo, pečené vepřové maso, různé guláše, smažený kapr, pečená sekaná.
Nezastupitelnou úlohu v české gastronomii hrají omáčky, často velmi hutné a výživné s použitím smetany. Jako základ se používá bešamel, někdy je místo něj na zahuštění použita jíška. Tradiční omáčky: koprová, houbová, rajská, smetanová, svíčková, s paprikou. Jako příloha k masu se v české kuchyni používá různě tepelně upravené zelí, kapusta a špenát, dále všechny běžné přílohy (těstoviny, brambory, rýže) a českou specialitou jsou knedlíky , které se připravují nejčastěji z obilné mouky s přidáním nakrájené housky (houskové knedlíky), nebo (bramborové knedlíky) z uvařených brambor, mouky a krupice.
V restauracích je nejoblíbenějším jídlem smažený sýr, hovorově „smažák“, dále pak utopenci a nakládaný hermelín.
Podle sezónní dostupnosti jsou v české kuchyni připravována i jídla zeleninová (smažený květák, lečo s vejci), velkou tradici mají pokrmy z lesních i pěstovaných hub a také sladká jídla s ovocem a moučníky.
Z ovoce se kromě běžných druhů pěstují také meruňky a broskve. V české kuchyni se také používá mák a povidla.
Český kapr, chovaný převážně v jižních Čechách, je slavný a exportuje se i do zahraničí. Na Vánoce se jí kapr (v některých rodinách řízek) a bramborový salát, peče se cukroví.
Nápoje
České pivo má lahodnou chuť a skvěle se hodí k české kuchyni. České pivo je světoznámé a má dlouhou tradici. Nejznámější je Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell) a Budějovický Budvar. Před rokem 1990 bylo v České republice nesčetně pivovarů, jejich počet se do dnešní doby drasticky snížil. Dnes již existuje jen několik málo velkých pivovarů. Česko obsazuje tradičně přední příčky ve spotřebě piva na osobu v celosvětovém srovnání.
Vedle chmele (Žatec)ko se v Česku pěstuje i vinná réva, a to zejména na jižní Moravě (např. Velké Pavlovice, Valtice, Čejkovice), ale i v Čechách (např. v Mělníce nebo na ekofarmě v Chrámcích na Mostecku).
Typická jídla a speciality české kuchyně
- makové vdolky
- koláče
- hovězí na smetaně (na divoko – svíčková)
- škubánky
- dukátové buchtičky s krémem
- houskový, bramborový a chlupatý knedlík
- vepřová pečeně, houskový knedlík, dušené zelí
- plněné ovocné knedlíky (meruňkové, švestkové, jahodové)
- dršťková polévka
- tlačenka
- bramborová polévka
- bramborák
- žemlovka
- bublanina
- buchty
- povidla
- znojemské okurky
- nakládaný hermelín
- utopenec
- olomoucké tvarůžky
- nápoje
- pivo (plzeňského typu)
- slivovice
- komerční produkty
- Kofola
- Becherovka